Ga naar de inhoud
Over ons de Duurzame bloemist

De duurzame bloemist

Over ons: Bij kwekerij de Bascule worden alle bloemen en planten lokaal en duurzaam geteeld: hier kun je terecht voor verse bloemen van het land! Op deze tuin worden er geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen, gewasbeschermers en groeiremmers worden gebruikt en dat is vrij uniek in Friesland. Het is een bewuste keuze van Pieter en Trinalda – de eigenaren van kwekerij de Bascule – om zo te werken en dat zorgt er onder andere voor dat je altijd een seizoensboeket in huis haalt. In juni groeien er bijvoorbeeld geen dahlia’s, maar wel prachtige pioenrozen en korenbloemen! We weten inmiddels allemaal wat de invloed van de chemie is op het milieu en onze eigen gezondheid. Wil jij deze wereld ook gezonder achterlaten voor je (klein)kinderen? Koop dan bloemen en planten bij de Bascule in Hommerts, want met iedere euro die je hier besteedt, maak je de keuze voor een betere toekomst

Uitje met de kinderen

Over ons Kwekerij de bascule Kinderen
Biologische bloemen over ons

Duurzame bloemen

Pluktuin friesland
Over ons
fantastisch plukboeket
Boeket lief

Duurzaam genieten in pluktuin de Bascule

De vrolijk gekleurde letters vallen al snel op wanneer je van Sneek richting Hommerts rijdt, of weer terug. Hier in de Friese Veenweiden vind je pluktuin de Bascule: van half maart tot en met oktober een kleurrijke oase van een hectare groot. Met veel passie, kunde en een duurzame visie teelt Trinalda Westerhof hier planten, bloemen en kruiden. Dat doet ze op haar eigen duurzame manier, met als doel een bijdrage te leveren aan een betere wereld voor haar kinderen.

Natuurlijk evenwicht

Trinalda laat in haar pluktuin de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. Chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, gewasremmers of groeibevorderaars; ze komen haar tuin niet in. “Wij hebben deze aarde in bruikleen en we geven hem door aan onze kinderen. Dat doen we niet met een lading zooi. En natuurlijk, dat kleine beetje dat wij bijdragen staat in geen verhouding tot het grotere geheel, maar dat wat we eraan kunnen, dragen we bij. Daarom werken we in de tuin volledig op de duurzame manier”, vertelt ze. “En tsja, als je dat dan een keer een bos lupines kost omdat de luizen ze erg lekker vinden, dan heb je gewoon pech. Maar het voordeel ervan is dat je de chrysanten luisvrij hebt. Dat is het mooie van de natuur: ze lost het probleem zelf op. Daar moeten wij ons als mensen helemaal niet mee bemoeien”, vervolgt ze. 

Diversiteit in de tuin

In de tuin vind je een zeer divers aanbod van snijbloemen, kruiden, vaste planten en struiken. Trinalda baseert haar aanbod op verschillende factoren: wat goed verkoopt, wat goed groeit en wat überhaupt verkrijgbaar is. Al zijn de trends lastig te voorspellen. Wel vindt ze het leuk om net even wat anders te kiezen, om de bloemen te zaaien die je niét bij de supermarkt vindt. “Zo heb ik nu de clarkia in zalmroze, in plaats van in de standaard roze. Maar van korenbloemen weet ik gewoon dat ze het meest gewild zijn in het blauw, al heb ik ze toch in het wit”, grapt Trinalda.

Pluk zelf je geluk

Alles in de tuin kun je zelf plukken. Bij binnenkomst tref je grote rieten manden aan waarmee je zelf de tuin door mag, maar Trinalda, haar man of haar dochters doen het ook graag voor je. Trinalda: “We zien regelmatig dezelfde klanten terugkomen, vooral zij vinden het erg leuk om zelf hun bloemen te kiezen. Ook zijn er veel gezinnen die naar de tuin komen om even lekker buiten te zijn. Maar er zijn ook genoeg klanten die zeggen: ‘Dat plukken mag je zelf doen, maak jij er maar een mooi boeket van’. Voor hen hebben we in de kraam samengestelde boeketten staan die vers van het veld afkomen.”

Van veld tot klaslokaal

Naast met het openstellen van de pluktuin, is Trinalda ook veel bezig met het op aanvraag maken van bruidsversieringen. Op de populaire trouwlocaties met dezelfde duurzaamheidsvisie als Trinalda, zoals It Flinkeboskje en De Pollepleats, liggen folders van haar werk zodat klanten een bestelling bij haar kunnen doen. In de tijd die ze nog over heeft, stelt ze haar tuin ook graag open voor scholen. Trinalda vindt het mooi om aan leerlingen te laten zien hoe alles ‘in het echt’ groeit en hoe je op een duurzame manier kunt telen. Maar gasten die haar vragen of ze eens met een groepje naar de tuin mogen komen, zijn minstens zo welkom. Bijvoorbeeld voor een vriendinnendag of een verjaardag. De afspraak? Trinalda regelt een tafel en stoelen en een overkapping bij regen, de gasten regelen de rest. “Ook al is het absoluut niet de focus van de tuin, die kleinschalige evenementen zijn op zo’n jaar wel de krenten in de pap.”

Voorbereiden op de volgende generatie

Trinalda en haar man runnen nu vijftien jaar de Bascule. En ze zien zichzelf dat gerust nog eens vijftien jaar doen, mocht hun gezondheid dat toelaten. Maar daar willen ze het ook bij laten. “Onze tweede dochter vindt het geweldig op de tuin en ik moet zeggen: ze heeft er ook echt gevoel voor. Wij zouden het natuurlijk fantastisch vinden om de tuin aan haar over te dragen, al willen we haar absoluut niet dwingen. Wel werken we er langzaamaan al naartoe om de tuin er enigszins op aan te passen om zo de werkdruk wat naar beneden halen. En mocht ze het niet willen? Dan gaan we op zoek naar een koper of gooien we de deuren dicht. En tot die tijd gaan we gewoon lekker door zoals we dat nu doen”, lacht Trinalda.

Groene vrijwilligers gezocht Zie jij jezelf in het zonnige voorjaar wel als vrijwilliger op de pluktuin rondlopen? Kwekerij de Bascule is altijd op zoek naar zelfstandige hulpkrachten die van aanpakken weten en waarop je kunt bouwen. Interesse? Stuur een mail naar info@kwekerijdebascule.nl of ga naar de contactpagina